A tokaji történelmi borvidék
Nézd meg a videót!
A tokaji történelmi borvidék
Tokaj-Hegyalja hazánk legkiválóbb fehérborát termelő tájegysége. A nemespenésszel fedett pincékben érik a "tokaji", a királyok bora, a borok királya. Az alapborok mellett évszázados technológiával készül a leghíresebb bor, az aszú. A tokaji aszú néven elterjedt borspecialitást világ szerte megismerték.

A tokaj-hegyaljai borvidék világ örökséggé nyilvánított része 27 települést foglal magában.

Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formájú továbbélése indokolta, hogy mint kultúrtáj felkerülhetett a világörökségi listára. A jellegzetes szőlőbirtokok, farmok, falvak és kisvárosok mélyen fekvő, ősi borpincéiben állítják elő a tokaji bort.

A kedvező fekvésű lejtők, az erős besugárzás, a Bodrog és a Tisza közelsége, valamint a hosszú ősz nagyon kedvező éghajlati viszonyokat teremt. Különleges érték, hogy a közeli hegyek magasabb övezeteiben megtelepült kocsánytalan tölgy a hordókészítés kiváló alapanyaga: erősen befolyásolja a bor érési folyamatát, és kedvezően hat aromájára és színére is.
