A tokaji történelmi borvidék

Nézd meg a videót!

A tokaji történelmi borvidék

Tokaj-Hegyalja hazánk legkiválóbb fehérborát termelő tájegysége. A nemespenésszel fedett pincékben érik a "tokaji", a királyok bora, a borok királya. Az alapborok mellett évszázados technológiával készül a leghíresebb bor, az aszú. A tokaji aszú néven elterjedt borspecialitást világ szerte megismerték. 

A tokaj-hegyaljai borvidék világ örökséggé nyilvánított része 27 települést foglal magában. 

Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formájú továbbélése indokolta, hogy mint kultúrtáj felkerülhetett a világörökségi listára. A jellegzetes szőlőbirtokok, farmok, falvak és kisvárosok mélyen fekvő, ősi borpincéiben állítják elő a tokaji bort. 

A kedvező fekvésű lejtők, az erős besugárzás, a Bodrog és a Tisza közelsége, valamint a hosszú ősz nagyon kedvező éghajlati viszonyokat teremt. Különleges érték, hogy a közeli hegyek magasabb övezeteiben megtelepült kocsánytalan tölgy a hordókészítés kiváló alapanyaga: erősen befolyásolja a bor érési folyamatát, és kedvezően hat aromájára és színére is.

Szent Miklós EGYMI  /  Sasfyné Tompa Anna
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el